katakan TIDAK kpd Valentine Day!!!




Apa khbar kawan2 yg sy sygi..hari ne hari selasa ok bukan hari kekasih..ingat tu!!!..ok baiklah pagi tadi ada kawan ne telah membuat satu pengumuman,utk kita semua sertai kempen anti valentine day yg bertemakan "Haram Valentine's Day Menurut Islam" best kan tajuk tu?? so kalau krg teringin nak join kempen ni boleh lah lawat blog beliau http://jokeojeonsalo.blogspot.com/2012/02/a-anti-valentines-day.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+JokeoJeonsalo+%28Jokeo+Jeonsalo%29

ok back to topic..seperti yg korang sedia maklum Hari Kekasih ne adalah haram utk disambut orang yg beragama islam..tahu tak kenapa Hari Kekasih tu HARAM!! ok..now sy nak jelaskn pada krg tentang Valentine day sedikit sebanyak sejarah serta pandangannya menurut islam<<<>>>

Hari kekasih yg dirayakan oleh org barat pada tahun terakhir dikenali sebagai "valentine day" yg telah pun merebak ke seluruh kawasan asia tenggara termasuklah malaysia,especially pada bulan Februari di mana kita bnyak menemui slogan,simbol dan sebagainya (tidak kepada islamik) yg hanya wujud utk mempromosikan valentine,dengan sokongan media massa org islam turut dihidangkan dgn iklan-iklan valentine day.

kalau korang nak tahu Valentine diambil sempena nama seorang martyr (dalam islam disebut syuhadah).Pada 14 Februari 270M St.Valentine dibunuh kerana pertangannya dgn penguasa Rowani pd waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M).Tetapi sejak abad 16 M, 'upacara keagamaan' tersebut mulai beransur-ansur hilang dan berubah menjadi 'perayaan bukan keagamaan'. Hari Valentine kemudian dihubungkan dengan pesta jamuan kasih sayang bangsa Romawi kuno yang disebut “Supercalis” yang jatuh pada tanggal 15 Februari.


Setelah orang-orang Romawi itu masuk agama Nasrani(Kristian), pesta 'supercalis' kemudian dikaitkan dengan upacara kematian St. Valentine. Penerimaan upacara kematian St. Valentine sebagai 'hari kasih sayang' juga dikaitkan dengan kepercayaan orang Eropah bahwa waktu 'kasih sayang' itu mulai bersemi 'bagai burung jantan dan betina' pada tanggal 14 Februari.

Menurut pandangan islam
Dalam Firman Allah s.w.t.:
“ Dan janglah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”. (Surah Al-Isra : 36)

Dalam Islam kata “tahu” berarti mampu mengindera(mengetahui) dengan seluruh panca indera yang dikuasai oleh hati. Pengetahuan yang sampai pada taraf mengangkat isi dan hakikat sebenarnya. Bukan hanya sekedar dapat melihat atau mendengar. Bukan pula sekadar tahu sejarah, tujuannya, apa, siapa, kapan(bila), bagaimana, dan di mana, akan tetapi lebih dari itu.
Oleh kerana itu Islam amat melarang kepercayaan yang membonceng(mendorong/mengikut) kepada suatu kepercayaan lain atau dalam Islam disebut Taqlid.

Hadis Rasulullah s.a.w:“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.

Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.



VALENTINE" adalah nama seorang paderi. Namanya Pedro St. Valentino. 14 Februari 1492 adalah hari kejatuhan Kerajaan Islam Sepanyol. Paderi ini umumkan atau isytiharkan hari tersebut sebagai hari 'kasih sayang' kerana pada nya Islam adalah ZALIM!!! Tumbangnya Kerajaan Islam Sepanyol dirayakan sebagai Hari Valentine. Semoga Anda Semua Ambil Pengajaran!!!

Kesmpulannya..jaganlah kita sesekali cuba utk menyambut hari kekasih walaupun hnya dengan ucapan kerana itu telah menyumbang kita ke arah utk menjatuhkan islam..kalau kita cintakan islam marilah kita sama-sama melaungkan "TIDAK KEPADA VALENTINE DAY" sebanyak yg mungkin..insyallah semoga ianya akan mendatangkan banyak kebaikan dan menyedarkan umat islam di luar sana.
8 Responses
  1. mOoN Says:

    yezza... sokong entry ni... every year pun ramai bloggers yg update sal benda ni but still ada umat islam yang menyambutnya.. huhu..


  2. si macho Says:

    sekarang baru nampak kesedaran tentang haramnye valentine day ni kan ? dulu kurang skit . btw , bagus sape2 yg terus terus bg kesedaran pada sesape yg masih ta tau ,atau lupa :)


  3. Jokeonsalo Says:

    Alhamdulillah.terimakasih kerana A.N sudi menyertai kempen ini.
    Semoga A.N diberkati,amiin...

    Baiklah,Jokeonsalo suka dengan penyampaian A.N yang cukup berinformasi dan boleh memberikan kesedaran kepada rakan2 lain supaya tidak menyambut hari kekasih ini.

    Tetapi A.N,Jokeonsalo akan publishkan entri ini ke dalam blog Jokeonsalo selepas tarikh tutup penyertaan pada 17/02/2012 nanti ya. Maklumat seterusnya, Jokeonsalo akan maklumkan kepada A.N

    Terima kasih A.N


  4. LidiaSuraya Says:

    memang tak baik celebrate tapi makan pizza valentine boleh kan???

    http://lidiasuraya.blogspot.com/2012/02/pizza-valentine.html

    salam kenal
    i singgah n follow kamu kay


  5. Awan Nano Says:

    Jokeonsalo : yea..sy berbangga utk sertai kempen ne..sharing is caring isn't :)ok..papn just inform kat awan leh komen kat enrty ne or kat shoutbox..up 2 u :)

    LidiaSuraya : makan pizza valentine? seperti dalam Hadis Rasulullah s.a.w
    "Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaun (agama) maka dia termasuk kaun (agama) itu" ..maksudnya di sini memberi hadiah atau pun dapat hadiah samalah hukumnya iaitu HARAM..wlpun kita tak smbut prayaan tersebut tapi bila kita menerima hadiah tak kira lah apa jua jenis hadiah pun samalah seperti kita meraikannya..wallahua'alam ..sy bukanlah pakar agama..just for sharing..sila beri tunjuk ajar :)

    p/s:thanks fllow..nnti awan fllow balik :)


  6. Jokeonsalo Says:

    Hye empunya blog..
    Jokeonsalo dah post entri review ke dalam blog Jokeonsalo..

    Jom singgah sini http://jokeojeonsalo.blogspot.com/2012/02/review-1-kempen-anti-valentines-day.html :)



  7. Awie Omar Says:

    Baru folo sini. terima kasih sudi folo blog AWIE OMAR.


hai shbt..
if u leave a comment..
i really appreciate it..he3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...